Zuiders

Amper 1 week, minder zelfs ! Met moeite 5 dagen hebben we mogen genieten van temperaturen die ons het gevoel gaven dat we eigenlijk niet hadden moeten boeken voor onze tropische bestemming.  Geld in het water leek het.

De zon zette van ’s morgens vroeg ons deel van de planeet in een felgeel licht en noopte ons tot het sluiten van deuren en ramen om op Provençaalse wijze de hitte buiten te houden.

Vandaag staat 11 juli op de scheurkalender.

Vlaamse hoogdag! Of moeten we feestdag zeggen in de regio waar alle uiterlijke kenmerken van een geloofsovertuiging uit de ambtenarenwereld en het overheidsapparaat worden geweerd?

Het lijkt of de weergoden er ons willen op wijzen dat niettegenstaande de zoveelste staatshervorming er heus nog wel wat wolken boven ons Vlaanderenland blijven hangen en het licht nog echt niet schijnt en de Vlaamse zomer nog niet is aangebroken. Getemperde vreugde.

Voor zij die daarin willen geloven natuurlijk…  in deze weergoden.

Voorlopig is er dus een einde gesteld aan de heerlijke tijd van avondlijke terrasjes en vooral aan de sterke geur van verbrande zuiderse kruiden die elke avond weer vanuit alle omliggende tuinen ons neusorgaan kwam strelen en prikkelen.

Zowat elke rechtgeaarde Vlaming die meer dan één vierkante meter tuin ter beschikking had ging of hing aan de barbecue de afgelopen dagen. Want de Vlaming is multicultureel, zeker op dat punt.

Dat punt is dan de keuken en alle ingrediënten die je erin terugvindt of erin gebruikt. Daar is het woord allochtoon al lang vervangen door uitheems, exotisch, oosters, prikkelend of lekker Afrikaans pikant. Hier geen Turkse Gentenaren of Belgen van Marokkaanse, Tunesisch, Algerijnse, Iranese of gelijk welke andere afkomst. De wereldkeuken is de onze, en stilaan bedreigt het kangoeroevlees, de zebra of de slang onze nationale erfzonde, de zo gevierde baksteen in de maag. Om dan nog te zwijgen over de proteïnerijke rupsen, wormen en sprinkhanen.

Er zijn geen zekerheden meer in dit leven en landje.

De BBQ is immens populair en de volledige industrie die er is rond ontstaan of kunstmatig is (op)gefokt -zoals soms het vlees dat er wordt op gelegd- tiert welig.

De Vlaamse (wereld-)kampioenen in deze specialiteit lijken al lang niet meer op 1 hand te tellen, en wanen we ons daarin trouwens niet allemaal een beetje meester-kok?

Ook al staan we gewoon met een meestal belachelijke schort boven de felgekleurde kniebroek gewoon te doen wat onze voorvaderen, met name de oermensen die 500.000 jaar geleden in holen leefden, al sinds de ontdekking van het vuur doen: ons vlees garen omdat het beter smaakt, bewaard en verteerd. Maar niet getreurd. Zoals, dank zij onze grote talenten, het barbecuevuurtje thuis gloeit en schroeit zo doet het dat nergens!

En nu zou ik zonder moeite een brugje kunnen slaan naar tuinen, buren, afsluitingen, beplantingen en afstanden, burenhinder, hoogstam en laagstam, en nog talrijke andere delen van ons recht en wetboek, maar ik doe dit lekker niet, want ook voor jullie lezer is het vakantie en die gun ik jullie graag.

Ik wens jullie hierbij allemaal een super prettig verlof, met schitterende momenten, thuis of ver weg, of ver weg thuis, alleen, in groep of met familie. En aan deze die hier blijven ende hand aan de grill slaan: vergeet vooral niet rijkelijk te strooien met het ‘jaloeziekruid’ dat meer voor de buren en de voorbijgangers dan voor de smaak is bestemd. Bij zuiderse sferen horen immers zuiderse prikkelingen en een beetje de waan van gastvrijheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *