Foute Boel

Er is heel wat fout op deze wereldkloot en daar zijn we ons allemaal wel van bewust.
Willem Vermandere, de peetvader van het Vlaamse chanson, maakte er ooit een leuk liedje over. Maar ja, waarover heeft deze oer-West-Vlaming geen leuk liedje gemaakt. Dus op zich geen bewijs van, maar laten we er toch maar van uitgaan.
Waar het jammer genoeg ook regelmatig goed fout kan gaan is op het werk. Werken zal wel nooit het plezantste tijdverdrijf zijn dat ooit is uitgevonden, tenminste als je niet tot de groep workaholics behoort wiens verveling zich opstapelt tussen twee werkperiodes in. Maar het ene werk is al het andere niet, de ene werkgever de andere niet, de ene collega de andere niet, enz… Dus redenen genoeg voorhanden om al eens de deur achter je dicht te doen of zelfs te slaan, je makkers en werkgever een warm afscheid te wensen of toe roepen... en nieuwe horizonten op te zoeken.
Maar wees niet te overhaast bij je vertrek, want een fout afscheid kan je nog lang achtervolgen en heel wat miserie bezorgen of geld kosten.
Een opgestoken middelvinger mag dan in sommige gevallen wel de meest natuurlijk aanvoelende wijze zijn om de weg naar buiten aan te vangen en je ex-baas totaal verbouwereerd achter te laten, maar weet dat elk ontslag schriftelijk moet gebeuren. Het mag op boterpapier, maar is geen boterbriefje.
De datum en de duur van de opzegtermijn moeten erin vermeld staan, en je moet hem in de juiste taal schrijven. De juiste taal is niet deze van je werkgever, niet je eigen taal, maar de taal die gesproken wordt in het gewest waar het bedrijf is gevestigd; Nederlands in eentalig Nederlandstalig gebied, Frans in eentalig Franstalig gebied, en in om het even welke taal in de multiculturele zone die Brussel wordt genoemd.
Je kan je ontslagbrief in een vlaag van 'ik blaas alle bruggen op' of 'dat hij mijn ...' naar de personeelschef of werkgever zijn hoofd slingeren, maar vergeet niet dat je wel moet kunnen bewijzen dat hij hem ontving. Dan lijkt een deurwaardersexploot of aangetekend schrijven me toch weer wat meer aangeraden.
Verder moet je er, zoals gezegd, de duur van de opzegtermijn in vermelden, of anders sta je wel aan de deur, maar dan zonder enige opzegvergoeding en met de dreiging van een proces tot schadevergoeding boven je hoofd.
Het moge duidelijk zijn: soms is het op het werk een serieus foute boel, maar wees nooit te impulsief bij het geven van je ontslag, want dan wordt het snel een linke boel.
Als je begrijpt wat ik bedoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *