Einde

Einde

De grote meerderheid onder jullie zal bij het lezen van deze titel wellicht onmiddellijk denken dat ik het hier ga hebben over het einde van het jaar. Daar durf ik toch wel een van de betere flessen die ik onder mijn kerstboom hoop te vinden op verwedden. Het lijkt logisch natuurlijk dat het zo zou zijn, maar het hoeft natuurlijk niet hé. Het woord ‘Einde’ is niet het monopolie van de kalender, en veel zaken kennen een einde, niet alleen de jaartelling. Maar laat ik jullie niet langer in spanning houden, en het jullie niet te lastig maken, en mezelf ook niet, dus zal ik het inderdaad hebben over …. het eindejaar en wat daar toch soms ronddraait of net niet
Verrassingen, geschenkjes, dure beloftes, moeilijk waar te maken voornemens, overdadige maaltijden (want het dieet start pas daarna) dikke sigaren (want het stoppen …) sloten wijn en sterke dranken, (en ook hier want … ) om dan nog te zwijgen van de ijspistemuziek waarmee je overal, tot zelfs in je eigen huiskamer mee om de oren wordt geslagen.
Sfeer! Dat moet en dat zal er zijn! Willen of niet. Sfeer, hét sleutelwoord van de eindejaarsfeesten, Sfeer, dé conditio sine qua non van de laatste dagen van elk jaar. Alsof het te koop is, ‘sfeer’ alsof je het kan bestellen bij de traiteur, de beenhouwer of de warme bakker om de hoek. Alsof het in warenhuizen in de rekken ligt en zomaar kan worden meegenomen. “Voor mij graag twee doosjes sfeer a.u.b.” Nee, zo eenvoudig is het niet, komt en gaat, maar niet op commando. De door onze van consumptie verziekte maatschappij opgedrongen sfeerdagen, verplichte nummertjes, zij zijn mijn gruwel en kwelgeesten, want sfeer maakt men zelf, komt van binnenuit, en staat los van elk opgedrongen tijdstip. Jullie lezen het, aan mij zijn deze dagen niet echt besteed, maar wie ben ik om jullie het plezier van het vuurwerk, de toeters en bellen, de zoete lekkernijen en de natte zoenen op middernacht te ontzeggen? Geniet er van, met volle teugen, ongeremd, met passie en overgave, met de zinnen op oneindig en het verstand op nul. Want zoals men zegt: het is maar eenmaal …
En meer nog ! Ik doe mee en wil niet achterblijven in het geven van waardeloze prullaria. Sinds kort is er een bloemlezing van de columns die de voorbije jaren verschenen gedrukt en dus in (mini-) boekvorm verkrijgbaar. Gratis, want veel meer is het enerzijds ook niet waard, en anderzijds bied ik het aan als waardering voor de moed en zelfopoffering die jullie elke maand weer te toon spreiden voor het lezen van deze zinloze zinnen die ik mag laten verschijnen.
Hoe je dat kleinood in bezit kan krijgen staat hieronder, maar gedenk: het is zolang de voorraad strekt, en net als in het leven zal hij die eerst komt ook eerst malen.
Prettige overgangsdagen !

Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 2 andere abonnees


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *