Daar is de lente…

...daar is de zon! Bijna, maar ik denk dat ze weldra zal komen. De uitgever verwacht dat ik hem mijn pennenvrucht tijdig bezorg, en het blijft dus steeds een groot risico om bij het schrijven te verwijzen naar de weersgesteldheid. Toch waag ik het er deze keer op om mijn column te beginnen met een flard tekst uit een lied van Jan De Wilde, dé Oudenaardse bard uit de jaren zestig.

Gewaagd? Misschien wel, misschien niet, of om eens een ander te citeren : ‘het kan vriezen, het kan dooien’. Alhoewel 21 maart al een paar weken achter ons ligt heb ik dezer dagen meer dikke truien aangehad dan in november. Maar als mooie liedjes niet lang mogen duren, waarom zouden koude weken dat dan wel mogen ? Ik ga dus ostentatief voor het optimisme : de zon zal weldra gaan komen.

Wat er weldra ook zal gaan komen op onze wegen, en vast en zeker in grote getale, zijn de motorrijders. En er zijn er heel wat in ons belgenlandje, en van allerlei pluimage. Van de stoere binken, met stevige échte buiken waardoor het lijkt of ze hun eigen biervat mee rondvoeren, gezeten op krachtige, met ornamenten overladen knorrig ronkende motoren, tot de ranke gestroomlijnde fijne racers in nauw aansluitend lederen pak, op blitse Italiaanse machines en die er eerder uitzien als pisterijders dan motards. Geen enkel jaar missen zij de afspraak met de eerste zonnestralen en de wat mildere temperaturen.

Ik vind hen allen een streling voor het oog, maar zelf motorrijder zijnde mag je me natuurlijk verdenken van een hoge graad van wishfull thinking. Maar ook al vind jij hen geen streling voor het oog, hou ze wel in het oog!

Elke motorrijder weet dat hij veel risico’s loopt en eigenlijk een zwakke weggebruiker is, ook al heeft hij een paar honderd paardekrachten onder zijn kont. Bij deze ook aan elke automobilist de oproep om dat ook te gaan beseffen en er rekening mee te houden. Een motorrijder is een collega weggebruiker, geen vijand die het gevaar op de weg is, en als autobestuurder kan je voor hem de weg minder gevaarlijk maken. Denk er aan dat ze sneller daar zijn dan je verwacht, denk er aan dat ze een langere remafstand hebben, denk eraan dat een noodstop voor hen telkens het risico op een uitschuiver en valpartij in zich draagt, denk er aan dat het je eigen geliefde kan zijn die achter de helm schuil gaat.

Denk aan al deze zaken telkens je de komende weken of maanden een weg oprijdt en in de verte een lichtje ziet komen, of als je plots linksaf zou willen slaan of ommekeer maken. Denk er ook aan dat ze niet veel ruimte op de baan innemen, en dus minder file veroorzaken, waardoor jij weer sneller ter plaatse bent, maar geef hen toch wel de ruimte die ze ook nodig hebben om zich veilig in het verkeer te begeven. Je zal zien dat zij dat erg waarderen. Een uitgestoken hand zal je niet krijgen, want deze blijft op het stuur, maar een uitgestoken voet als symbool voor een bedanking is steevast je beloning. En dan voel je ook: 't is lente!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *