Betalen Bazen Boete…?

De vraagstelling klinkt misschien raar, en de natuurlijke reactie is er ene van “Natuurlijk betalen bazen ook boetes”. Waar we het hier echter even willen over hebben is de vraag of werkgevers de verkeersboetes van hun werknemers moeten betalen en of ze deze dan kunnen terugvragen.
Meerdere werkgevers zullen wellicht in huidige “verkeersstrenge” tijden wel al eens een rekening gepresenteerd gekregen hebben voor een verkeersovertreding van hun werknemer. “Kan dit zomaar” is dan vaak de vraag en “hoe zien we ons geld terug”.
De wegverkeerswet bepaalt dat de werkgever de geldboetes en de gerechtskosten moet betalen die de werknemer oploopt in het verkeer. In de praktijk heeft dit als gevolg dat het de werkgever is die na de veroordeling van zijn chauffeur door de politierechtbank de overschrijving in de bus krijgt met verzoek om te betalen.
De werkgever kan dit niet negeren en er op rekenen dat zijn werknemer wel zal betalen. Het is een persoonlijke veroordeling als burgerrechtelijke aansprakelijke, en de fiscus (registratie en domeinen) heeft alle middelen om de betaling na te streven, desnoods gedwongen.
Maar beste werknemer, juich dan weer niet te vroeg van langs uw kant. Door de betaling van je boete door je werkgever is de kous niet af! Diezelfde werkgever heeft immers alle recht om zijn betaling van jou terug te vragen.
Het is en blijft aldus de dader/overtreder die uiteindelijk het gelag betaald.
Het ommetje via de werkgever heeft Vadertje Staat enkel in de wet ingeschreven “om zekerder te zijn” van de betaling. Tja, de schatkist loopt zijn centjes niet graag mis hé.
De verplichting tot terugbetaling van de boetes door de werknemer aan zijn werkgever moet ook niet vermeld zijn in de arbeidsovereenkomst. Er moet worden terugbetaald gewoon omdat de werkgever betaalde wat de overtreder, zijn werknemer moest betalen. Er is dus geen ontkomen aan.
Betalen Bazen Boete … ?
Ja dus, maar zoals iedereen enkel hun eigen boete! Deze die ze betaalden voor hun werknemer kunnen ze dus gezwind en zonder discussie van hem terugvragen en eigenlijk is dat ook maar het eerlijkste.
Voorzichtigheid blijft dus sowieso de moeder, niet alleen van de porseleinkast, maar ook van de hedendaagse verstandige weggebruiker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *