4t moeder!

Ja, ik beken, het ‘modernisme‘ in het taalgebruik heeft mij in zijn greep.
Met bovenstaande titel lever ik naar mijn bescheiden mening het overtuigend bewijs dat ik goed op weg ben om me met de hedendaagse jeugd (bestaat er andere dan hedendaagse vraag ik me nu plots af) te verstaan in hun eigen taaltje.
In deze tijd van Facebook en Linkedin, chat, msn en Tweet is het immers uit den boze letterlijk te schrijven wat je zeggen wil. Nu heerst het totaal verbod om het Nederlands te gebruiken dat we jaren leerden, en er is de ongeschreven wet dat elke paragraaf minstens één verwijzing naar het Engels moet bevatten of een gemakkelijkheidsafkorting moet bevatten. Want lijkt de woordenschat wat gekrompen, de cijfers blijven ze kennen. Ik kon niet langer w8en of 8erblijven, het moest er 1s van komen en… het is er dus! Ik ben onze moedertaal nog steeds zeer ge9, maar u zal begrijpen dat ik mijn imago van tijd tot tijd wat moet oppoetsen en verjongen om bij de tijd te blijven.
Wie ook bij de tijd blijft en we al een paar weken op onze weg ontmoeten zijn onze vrienden motorrijders. We kennen ze in allerlei pluimage.
De stoere binken, op met ornamenten overladen knorrig ronkende motoren en met buiken waardoor het lijkt of ze hun eigen biervat mee rondvoeren, maar ook ranke gestroomlijnde fijne racers in nauw aansluitend lederen pak, op blitse gestroomlijnde machines waardoor ze er eerder uitzien als pisterijders dan motards. Geen enkel jaar missen zij de afspraak met de eerste zonnestralen en de wat mildere temperaturen.
Ikzelf vind hen 1 voor 1 een streling voor het oog, maar ja, zelf motorrijder zijnde is dit wellicht vooral ‘wishful thinking’. Mocht u een andere mening hebben, en ze geen streling vinden, hou ze a.u.b. wel IN het oog!
Een motorrijder beseft de risico’s die hij/zij loopt en weet dat hij/zij een zwakke weggebruiker is, ook met meer dan honderd paardenkracht onder de kont. Maar besef jij dat ook? Hou je daar rekening mee? Motorrijders zijn collega weggebruikers, geen vijanden, en je kan de weg minder gevaarlijk maken voor hen. Denk er aan dat ze sneller daar zijn dan je verwacht, denk er aan dat ze een langere remafstand hebben, denk eraan dat een noodstop voor hen telkens het risico op een uitschuiver en valpartij in zich draagt, en denk er aan dat het je eigen geliefde kan zijn die achter de helm schuil gaat. Weet dit indachtig telkens je de komende weken of maanden een weg oprijdt en in de verte een lichtje ziet komen, of als je plots links af zou willen slaan of ommekeer maken. Denk er ook aan dat ze niet veel ruimte innemen en geen files veroorzaken waardoor jij weer sneller ter plaatse bent! Geef hen echter wel de ruimte die ze nodig hebben om zich veilig in het verkeer te begeven. Je zal zien dat zij dat erg waarderen. Een uitgestoken hand zal je niet krijgen, want deze blijft op het stuur, maar een uitgestoken voet als symbool voor een bedanking is steevast je beloning.
Is dat niet pr8ig?
En wat moeder 4en daar mee te maken heeft? Simpel, elke rijder heeft er 1 die in deze moedermaand hun kind niet willen overleven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *